Tuto : Transparent Header (Photoscape and GIMP)





Header Transparent
 Kalau kita buat header transparent , Blog akan jadi lebih comel , x berserabut . Paham ?

Korang download yang ni : * sape yg takde je

DOWNLOAD SINI

>>Photoscape
>>
GIMP



Bukak Photoscape

1. Tekan Editor 

 2. Dia akan keluar Cam atas tu , pastu tekan yang saya merahkan tu , pastu pilih 'New Photo'

 3.Dia akan keluar cam atas tu , korang pilih width dan height . pastu klik 'OK'

 4.Lepas dah pilih width dan height , dia akan keluar cam atas tu , tekan "OBJECT" > Klik icon yang saya merahkan tu (2) , pastu tekan "Photo"

 5.Dia keluar cam atas , pilih gambar mane yang korang nak letak , tekan "OK"

 6.Lepas tekan gambar dan klik 'ok' , dia akan keluar camni , korang klik je 'ok'

 7.Tekan yang saya anak panahkan tu .

 8.Tulis apa yang patut .

 9. Selesai edit sume , tekan 'Save' yang saya merahkan .

 10. Dia keluar camni pulak , tekan 'Save As'

 11.Pilih folder yang korang nak save tu . Klik 'Save'

 12.klik 'ok' pulak .
Tutup Photoscape .



Bukak GIMP pulak

 13. Tekan 'File' (yang saya merahkan) > Pilih 'Open' > Pilih gambar yang telah disave tadi .

 14.Lepas da keluar gambar tu , Tekan Layer > Tranparency > Add Alpa Channel
Pastu tekan 'Fuzzy' (yang saya merahkan no. 2 tu)

 15.Lepas tekan 'Fuzzy' klik background putih tu pulak .

 16.Tekan 'Delete' / 'Del' pada keyboard korang .

 17. Lepas siap tekan 'Delete' / 'Del' , Klik 'File' dan klik 'Save As' . (Jangan risau kalau gambar jadi camtu , sebernanya ia dah transparent)

18.Dia akan keluar camni lepas tekan 'save as' , pastu dekat 'Name' , tukarkan 'jpg' kepada 'png' (macam kat atas) pastu tekan save .



19.Tick pada 'Save resolution' dan 'Save creation time' > selesai , tekan save .

SIAP !

Camne nak letak dalam blog ? Pegi SINI
p/s : Kalau menjadi bagitahu eak !

6 Comments ❤️:

NURIN AFFIRA berkata...

thanks atas tutorial ni,
boleh dijadikan bahan rujukan pada yang tidak ada adobe photoshop :)

Yenyen Ayien berkata...

dek,, akak dah try,,thankss... btw,,, gimp bleh crop picture ikut bntuk yg kyta suka tak??

Atirah ★ berkata...

@Yenyen Ayien
Boleh kot . Tapi kalau nak pdam perkataan , ikut step 14 . Lepas klik 'fuzzy' , klik gmbr mcm pmadam tu . pastu try la pdam , mnjadi takk ?

Syara Nur Qistina berkata...

@Atirah ★,Boleh tanya tak? Kalau pakai netbook untuk download benda nih berapa lama erk? Boleh ke download kalau guna netbook?

Syara Nur Qistina berkata...

@Atirah ★,Boleh tanya tak? Kalau download pakai netbook berapa lama erk?? Boleh ke download pakai netbook?? :)

Atirah ★ berkata...

@Syara Nur Qistina
yg tu sy xtahu la. xguna netbook. :) sorry.