Tuto : Main Body Background

0 Comments ❤️
Photobucket



Jom kita buat ! 

DENIM and WASHED DENIM

 Dashboard > Design > Edit HTML > *tick expand widget

Tekan F3 dan search code nih
#content-wrapper {

lepas tuh copy code kat bawah nie dan paste kan dekat bawah code di atas .

background : url(URL BACKGROUND);


next cari code yang bawah nie pulak kayy ? 
.sidebar h2 {
Dah jumpa ? Baguss , Pastuu , 


background : url(URL BACKGROUND);


 copy and paste kat bawah kod .sidebar h2 {  


Search code ni pulak 

#main-wrapper {
then korunk tengok background-color yang #FFFFFF tuh korunk gantikan dengan perkataan transparent , lepas tuh search :


#sidebar-wrapper {
yang ni pun buat benda sama cam kat atas tuhh . 


Kat bawah ni saya sediakan background untuk main body . Ambik ye , jangan malu-2 . 



http://3.bp.blogspot.com/-QfX8FnF9P2U/TjqKsDGceHI/AAAAAAAABX0/C7iAxZnXC6M/s1600/backgroundbody+%25281%2529.gif
 
http://1.bp.blogspot.com/-MxOtYmjUBec/TjqKsW8b_AI/AAAAAAAABX4/tDR-15dGUUw/s1600/backgroundbody+%25282%2529.gif


http://2.bp.blogspot.com/-HIuGEJILXaM/TjvB-kJ2-pI/AAAAAAAABYA/CJcDv_V3mp8/s1600/backgroundbody%25283%2529.png

p/s : Menjadi takk ? Kalau menjadi gitau ye . Nak tengok hasil kerja korang . XD


Credit to :  Una

Tuto : Check Berat Blog

0 Comments ❤️
Photobucket

Lama kan saya tak buat tutorial ? Takde mood nak buat sebenarnya . Haha . Okayy-2 , hari ni saya nak share kat korang sebab apa blog korang LAMBAT LOAD . Salah satu sebabnya , berat . Korang check , tengok korang punya blog berapa beratnya . Kalau lebih 150KB (size) , blog korang memang LAMBAT LOAD .


Scroll bawah sikit , ada jumpa cam ni takk ?



Berat blog saya 52.32KB .

Sikit tak ? Sikit kann ? Hehe .
Kalau berat blog korang lebih 150KB , korang kena buang gadget-2 yang tak perlu . 

Credit to : Kihah

Budak Femes datang blog saya laa !

2 Comments ❤️
Photobucket

Salam , korang sihat ? Alhamdulillah kalau semua sihat-2 . :) Dah lama kan tak update ? Dah seminggu tak update kann ? Al-maklumlahh , minggu lepas periksa . Harap-2 dapat keputusan yang cemerlang . Insyaallah .

Straight to the point , Budak femes datang blog saya ? Siyess ke nii ?
Betul leteww . Sebenarnya bukan budak , tapi akak chomell . Disebabkan muka dia cam budak-2 lahh , saya panggil budak . *Sorry yee . XD

Agak-2 nya siapa ? Sila scroll bawah
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
v
#Klik kalau nak tengok ngan lebih jelas . 

Heeee , kenal tak sape tuhhh ? Daya The Sixth lahh . Takkan tak kenal kot ? Mesti korang kenal kann ? Alaaa , dia kan banyak buat tutorial , takkan takpernah pegi blog dia kot ?? Tutorial yang dia buat semua dabombb ! Kalau takpernah pergi , jom la serbuu blog dia ramai-2 . Sambil-2 tu , cuba la sekali tutorial dia . 


Jom serbuu blog Daya The Sixth !

Kau Takde Hak Nak Maki-2 Aku !

6 Comments ❤️
Photobucket
 

Assalamualaikum semua , korang pe khabar ? Sihatt ? Harap-2 sihat lahh yee .
kenapa saya tulis tajuk camtu ? Sebenarnye , tadi saya ada check kat cbox , tetiba je , ada orang kata camni

|
|
|
v


Siapa tuhh ? Siapa yang maki-2 aku tuhh ? Siapa tahu ??


Haihh ! Geram tahap gabang aku baca ayat dia . 1st time terima benda cam gini . Hehh ! Ko sape nak maki-2 aku ? Aku tahu la blog aku ni tak cantik macam ko tu , tapi jangan la maki-2 gitu . Aku pun ada perasaan la weyhh . Ko ingat ayat ko tu baik sangat ? Tu dah melebih tuhh . Kalau kau kawan sekelas aku , dah lama aku report kat cikgu . Ayat bukan main sedap eahh ? Makbapak kau tak ajar kau ke ? Aku takpernah melebih camtu kat mana-2 blogger lain . Dan aku takpernah buat camtu kat mana-2 blogger . Ko takde hak la maki-2 aku . 

Orang camni dipanggil pengecut . Sebab ? Dia tak linkkan pun blog dye . Face to face la weyhh . Ko nak tunjuk ko hebat sangat kan ? Orang , kalau nak buat camni , takyah la send kat cbox , face to face terus . Aku benci la kat orang camni . Grrrr ! 

Percepatkan tarikh Giveaway

5 Comments ❤️

Giveaway : SINI
Kepada sponsor : SINI
Kepada peserta : SINI


Saya nak buat pengumuman kat sini , terutama kat semua penaja . Sebenarnya beberapa minit lepas saya post entry giveaway , terus tukar tarikh . Tapi tak ingat nak bagitahu kat semua penaja .
Masa mula-2 saya buat Giveaway ni sampai 4 Julai 2012 . Lepas tu , ada orang komen , dia kata lama sangat , jadi saya mempercepatkan TARIKH GIVEAWAY!

Oleh itu , tarikh akhir giveaway nihh pada
04 April 2012

Dan tarikh umum pemenang pada 
5 April 2012

p/s : Diharapkan semua penaja alert pada tarikh nihh . Thankyou ..

Anda peserta GA saya ? Sila baca !

1 Comments ❤️
Photobucket

Mintak kerjasama kepada semua yang nak hantar link entry korang kat entry ni , tolong jangan hantar banyak kali kerana saya buat awaiting moderation (komen untuk d'approve) . Means , saya yang akan publish komen korang . Dah banyak kali perkara ni terjadi . Ada sorang tu hantar sampai 7komen sekaligus . Tolong lah jangan buat camtu . Korang ada baca tak yang sebelum komen tu , ada saya gitau jugak kan ? Jangan buat x2 , tapi buat jugak . Apa nak jadi la zaman sekarang ni kan . Tak paham-2 , nak kata takpandai baca , semua pandai . Hurhh ! Ni baru peringatan ni . Kalau ada yang buat camtu lagi , tengok laaa , terima la balasan nya . Saya takkan terima dia . Buang terus komen dia tu . Takyah masuk terus GA saya nihh . Kejam tak kejam . Muahahaha . Nak lagi kejamm ? Saya printscreen sape yang buat tu . Tapi taknak la sampai camtu . Takbaik . Haha .. Nanti takde sape pulak yang nak join . Abis semua orang lari .


p/s : Maaf jika ada terkasar bahasa . Dan terima kasih kerana memahami .

Sponsor 1st GA by Atirah Hayati - Maaf ye sponsor .

0 Comments ❤️
Photobucket



Assalamualaikum , berkenaan ngan tajuk atas , kenapa saya perlu mintak maaf  ? Sebenarnya saya ada mintak sponsor sempena saya buat Giveaway pertama saya-SINI , saya ada syaratkan kepada yang nak sponsor Giveaway saya , saya akan review blog para sponsor kan ? Alaa , di entry SINI . Adaa tak ? Ada kan . Oleh sebab itu , saya nak mintak maaf banyak-2 kat semua sponsor Giveaway saya , saya takleh nak review blog sponsor . Ada banyak sebab kenapa saya takleh nak review blog sponsor .

1.Sekolah - seperti yang korang tahu , saya still sekolah . Saya berumur 13 tahun . Pada 28/3/12 ni ada peperiksaan . Jadi saya tak sempat nak buat , cuti ni pun tak sempat sebab buat kerja sekolah yang cikgu bagi . Dan saya cuma sempat update pasal senarai peserta . 

2.Sponsor terlalu ramai - seperti yang korang tengok di entry INI , banyak tak hadiah-2 nya ? Banyak kan , confirm la ramai sponsor . Seramai 32 orang yang sponsor untuk Giveaway saya . Mesti yang join ni tak larat nak like/follow/add kan ? Haha .. Cuba korang baca sebab no.1 , saya ada peperiksaan 28hb ni kann ? Mesti cikgu bagi banyak kerja . Jadi , nak review blog sorang-sorang sponsor pun taksempat . 

3.Takleh online lama2 - Saya online sekejap-2 je . Kenapa ? Baca sendiri la no.1 tu . XD

Sebenarnya ada banyak sebab-2 tertentu . Sedikit sebanyak , korang dah tahu kan sebab-2 nya ? Jadi , para sponsor sekalian nak buat apa kalau saya tak tunaikan janji saya ? Kalau korang nak tarik balik hadiahnya tak mengapa . Tidak menjadi masalah bagi saya . Saya dah bagi alasan kenapa takleh nak review blog sorang-2 . Up to you . Sampai disini sahaja . Nak sambung buat kerja sekolah kejap . Kbye . XD

p/s :Kepada sponsor yang nak tarik balik hadiahnya , sila inbox saya di FB

1st Giveaway Forever Young By Nazihah Hsn

2 Comments ❤️
Photobucket
#Klik banner untuk join .

Sebab apa saya nak join sangat Giveaway ni ? Sebab , Saya nak sangat pencil case yang ada nama . Tak pernah seumur hidup saya ada pencil case ada nama saya . Nak cari kedai kat mana ? Saya pun taktau kat mana nak beli . Dan kalau nak tempah di internet (Online Shop) , kena keluarkan duit pulak . Ni takyah keluar duit pun . Cuma perah otak bagi alasan kenapa nak sangat pencil case yang ada nama tu . Pleazzz , nak bolee ? Harhar , konpom takleh kalau tak usaha .

Saya reka sendiri ayat-2 nih . Takpernah 1sen pun copy yang orang punya . Betul . -Tak mintak untuk percaya . TQ-


Jom join GA saya pulak : SINI

First Giveaway By Aisyah Hashim And Ieka

3 Comments ❤️

Contest Blog Paling Ohsem By Norfaiez Mars

0 Comments ❤️

Photobucket


Tag : dia | dia | dia

Tarikh tutup : 28/4/12

 Psst , jom join GA saya SINI

CONTEST HEADER PALING KEBABOM

0 Comments ❤️
Photobucket


Nak tahu syarat-2 nya ?Klik banner atas .




Hadiah-2 :-

Mousepad exclusive dari CCI[Limited Edition]

Envelope with doodle

Cute doodle Phonestrap by CCI


Cute doodle phonestrap by gulahati
Hadiah menarik kan?exclusive dan limited edition. 


Psst , rasa-2 la , header saya kebaboomm x ? Hurmm , Tak kot . Sebab lagi ramai yang meletup kebabomm  daripada saya . Saya join ni cuba nasib je . Manalah tahu ada rezeki . XD

" 10 Soalan 10 Jawapan "

3 Comments ❤️
Photobucket

Admin GF (Geng FiQ'Ra) buat aktiviti ahli GF lahh . Jom join .

Dia suruh GF jawab 10 soalan . Oke , meh saya jawab sejujur-jujurnya


  1. Saya tahu kewujudan GF ni dari Kihah . Tengok banner ahli GF dia , terus rasa cam nak masuk je . Sebab tengok cam menarik  . Terus je join GF
  2. Tujuan saya masuk GF ? tujuannya saya nak berkenalan ngan ahli GF , nak mengeratkan silaturahim . 1 lagi sebab saya nak tahu perkembangan Geng FiQ'Ra .
  3. Nama sebenar saya ialah Nur Atirah Hayati bt. Abdullah . Nak tau maksudnya ? Maksudnya Cahaya Kewangian Hidup .
  4. Umur saya tahun ni ? 12tahun lagi , 4Julai nanti masuk 13 tahun . Lambat lagi kann ? Hehe .
  5. Cita-cita saya selama saya hidup ? Taktau la , tak confirm lagi . Nak jadi doktor kot , saya suka ngan pekerjaan tu . Tapi , saya takut tengok orang kena suntik . Bila besar nanti taktau lah . Hehe 
  6. Sabar jelah ~ 
  7. Percaya ? 40% je . Setengah orang suka tipu . 
  8. Suka sangat . Contohnya aktiviti lasak . Saya suka aktiviti lasak , nampak lembut . Tapi ganas . (ganas bertempat).
  9. Makan nasi 1kali sehari . Kalau Coklat + Aiskrim 2/3 kali . Hehe . 
  10. Last , 5 perkara yang saya akan buat sebelum meninggal dunia ?
    -Tolong orang susah .
    -Bertaubat
    -Jadi anak soleh
    -Sentiasa jujur
    -Buat amal ibadat supaya sempurna


Dah cukup 10 ? Dah cukup syarat-2 nya ke ? Oke , jom tengok banner bawah dan klik . Kbye .



17 Mac 2012 tarikh last submit link di entry ini

Freebies : Sweet Crunchy (Classic Template - Part 2)

7 Comments ❤️
Photobucket

Assalamualaikum , korang pe khabar ? Harap semua sihat-2 lah ye . 

Ni skin kedua saya , harap korang semua suka eak ? Saya tau la tak cantik cam awak buat tu . Tapi tolong lah jangan perli eak . Senyap-2 sudah lah kalau tak cantik . Header tu saya buat sendiri eah . Jangan tuduh saya ambik yang orang .



Cara guna Blogskin - Ikut step 4 hingga 7 je k .

Nak tengok skin pertama saya ? SINI
p/s : Kalau nak guna , Tolong jangan remove credit . Kbye 
Jom join Giveaway saya SINI

Tri Fa Wardrobe 1st Anniversary Giveaway!

0 Comments ❤️
Photobucket

Tengok kat Cbox , ada orang tag saya , DIA yang tag saya . Muahahahahaha . Jadi saya join lahh .

#Klik banner untuk join . 


Tarikh Tutup: 14/April/2012 tepat jam 12 tengah malam

Tag : Ain

Psst , jom join GA saya SINI

Freebies : //Espressione (Classic Template - Part 1)

11 Comments ❤️
Photobucket

Assalamualaikum , korang pe khabar ? Harap semua sihat-2 lah ye . 

Ni skin pertama saya , harap korang semua suka eak ? Saya tau la tak cantik cam awak buat tu . Tapi tolong lah jangan perli eak . Senyap-2 sudah lah kalau tak cantik . 



Cara guna Blogskin - Ikut step 4 hingga 7 je .

Nak tengok skin kedua saya ? SINI
p/s : Kalau nak guna , Tolong jangan remove credit . Kbye 
Jom join Giveaway saya SINI

Tuto : Cara nak guna Blogskin

0 Comments ❤️
Photobucket

Ramai yang guna blogskin a.k.a classin template sekarang ni. Ada juga blog yang hampir sama seperti template designer punya design walaupun dia guna classic template. Tak caya? Sudahlah. So, korang takkan tak nak cuba kot guna blogskin. But, korang mesti kena pandai main coding. Kalau tak, lingkuplah. Haha. Okay. Meh saya tunjukkan caranya.

1. Korang kena pergi BLOGSKINS.COM dan cari template yang korang suka. Korang boleh try #Espressione dan yang terbaru Sweet Crunchy . Tekan link tu. Pastu ada gambar. Bawah gambar, ada satu link yang tulis "Template ____" Tekan tu ok.

2. Dah tekan? scroll bawah sikit. Ada ni.

3.Tekan 'Blogger Main' (Download)
4.Lepas dah download  , dia akan keluar Notepad .

5.Okay. Copy semua kod yang korang download tadi.
6.Pastu, Pergi Dashboard > Design > Edit HTML > Scroll bawah siki, ada tulis Revert to Classic Templates


7.Dah tekan?? Lepas tu, dia akan berubah jadi macam lain kan? Korang delete semua kod kat kotak tu, gantikan dengan kod yang ada kat Notepad tadi . Pastu tekan SAVE TEMPLATE CHANGES

Ok. Sekarang, korang mainlah kod dia. Huhu. Best tak?

 Leyh tekan INI dan INI ?

Credit : Kihah

Senarai Hadiah 1st GA by Atirah Hayati

12 Comments ❤️
Photobucket

Hye semua ! korang pe khabar ? Saya kat sini sehat-2 jerp . Kalau korang tak sihat pegi makan ubat tuhh , biar cepat sembuh .. Huhu . 

Korang ada join Giveaway saya yang INI takk ? Takde ? Join sekarang sebelum tarikh tutup (4.4.12) . Sorry la lambat update senarai hadiah . Busy sesangat , yelah kann , budak sekolah , mane tak busy nye . Asyik-2 ada keje sekolah . Alahh , semua cikgu nak anak murid dia berjaya , jadi dia kasi la keje banyak-2 kan . Kalau tak , tak pandai . Kalau tak pandai camne nak berjaya kann ? 

Kalau nak tengok Senarai Peserta leyh klik SINI .. 

Kk , tanpa melengah-lengahkan masa korang leyh scroll bawah kalau nak tengok hadiah-hadiah yang superb ohsemm . 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

1x Sun Flower Strap by Herba Tihara
(1 pemenang)

1x Perfume bernilai RM250 by Yanty
(1 pemenang)

1x T-shirt Old Navy (brand) Size M by Musfirah
(1 pemenang)

2x Barang Angry Birds by Ieysa Alifah
(1 pemenang)

1x Shawl by Ieysa Alifah
(1 pemenang)

1x Handphone Strap by Crafty Homes
(2 pemenang)

1x Voucher RM30 by Lovebag
(1 pemenang)

1x Inner Bawal by Shawl Kami
(5 pemenang)

1x Pashmina & Inner by Heart Inspiration (Boutique)
(1 pemenang)

Lens + casing lens 1 pair by Ayda
(1 pemenang)


 Felt Keychain by Ieqka
(1 pemenang)

1x Photoshop Sketching Picture by Hanis Anasa
(5 pemenang) 

Keychain Chomel by Cik Ross
(1 pemenang) **Maybe

Fridge Magnet dari Bandung by Sarah Adi
(2 pemenang)

Barangan dari Sarawak by Atiqah
(1 pemenang)

1x Shawl by Nana Yaakob
(3 pemenang)

3x Keychain dari Bandung by Nur Darmia
(1 pemenang)

1x Shawl by Modern Hijab
(1 pemenang)


1pcs Tasbih (Gold Edition) by Irish Raudhah Collections
(3 pemenang)

1x Keronsang Anggur by Irish Raudhah Collections
(3 pemenang)

2x Headband by Elaine Mya
(1 pemenang)

3x Brooch by Byla Collections
(1 pemenang)

1x Topup RM20 by Maya  (Semua rangkaian)
1x Topup RM10 by Maya  (Semua rangkaian)
1x Topup RM5 by Maya (Semua rangkaian)
3x Topup RM5 by Nabila Athirah (Semua rangkaian)
2x Topup RM5 by Norsyafika (Semua rangkaian)
1x Topup RM30 by Shaa Aien (Maxis / Digi / Celcom)
1x Topup RM20 by Shaa Aien  (Maxis / Digi / Celcom)
1x Topup RM10 by Shaa Aien  (Maxis / Digi / Celcom)
2x Topup RM5 by Shaa Aien (Maxis / Digi / Celcom)

1x Header by Shamimie (3 pemenang)
1x Edit Blog by Shamimie (3 pemenang)

1x Header by Cik Kira
(3 pemenang)


http://2.bp.blogspot.com/-HB9HVEU6wwc/Tz4aFDM1_gI/AAAAAAAABZQ/ZNf3K_iOw2c/s1600/6%2B%25281%2529.png
1x Header by Cik Eiyra
(3 pemenang)


1x Header by Mazri Khairil
(2 pemenang) 


1x Header bernilai RM50 by Hanis Anasa
(3 pemenang)


1x Blogskins Template by Nadhirah
(1 pemenang)


1x Editing picture by Nurul Asyiqin (1orang 1gambar)
(5 pemenang)

Amacam ?? Banyak takk ? Suberp Ohsemm takk ?? Join la skrang . 
p/s : Kepada yang belum like/follow/add sponsor , tolong jangan like/follow/add kat sini , sebab kat sini masih tak cukup link , means 1sponsor , 1link je sy letak . Malas nak letak banyak-2 . Kalau nak like/follow/add sponsor pegi kat SINI . TQ